Så här söker du lägenhet

Så söker du bostad

​För att kunna söka bostad måste du vara registrerad som sökande. Det är helt gratis att registrera sig, det enda du behöver göra för att stå kvar som bostadssökande är att uppdatera din kötid minst en gång var artonde månad, (1,5 år).

Steg 1

Registrera dig i vår bostadskö

Du börjar med att registrera dig i vårt system. Du får en poäng per ködag.  För att inte falla ur vår kö måste du som sökande vara aktiv och logga in minst en gång var artonde månad, (1,5 år) annars raderas dina köpoäng du samlat ihop och din köplats raderas och går inte att återställas.  Du loggar enklast in med Mobilt Bank-Id. Har du glömt ditt lösenord trycker du på Glömt lösenord så skickas ett nytt ut till vald adress eller e-post.

Steg 2

Söka lägenhet

Våra lediga lägenheter publiceras kontinuerligt på vår hemsida och publiceringstiden är vanligtvis fyra dagar. Under varje lägenhet presenterar vi området och även specifik information om lägenheten. Du kan titta på våra lediga lägenheter utan att vara inloggad.

Steg 3

Intresseanmälan

För att anmäla intresse på en lägenhet loggar du in på "Mina sidor". Tryck sedan på "Ledigt just nu", "Lediga lägenheter" och sök upp den lägenhet du är intresserad av. Tryck på raden för önskad lägenhet för att se mer information och gör din intresseanmälning där. Du kan ha fem aktuella intresseanmälningar åt gången. Tänk på att bara intresseanmäla de lägenheter som du vill bo i. Tackar du nej till fem erbjudanden inom ett halvår blir du spärrad i sex månader. Detta påverkar inte dina köpoäng. Vi gör en kreditupplysning innan vi skickar ut erbjudande på upp till 10 kunder som har högst köpoäng och som har anmält intresse för en lägenhet.

Steg 4

Erbjudande och visning

Efter publiceringstidens slut skickar vi erbjudande till upp till 10 kunder som har högst köpoäng och uppfyller vår hyrespolicy. Erbjudandet skickas med e-post. Erbjudandet ser du på "Mina sidor" där du även kan följa hela uthyrningsprocessen för de lägenheter du anmält intresse på. På erbjudandet finns kontaktuppgifter till den som visar lägenheten. Där finns även information om hur lång tid man har på sig innan man måste lämna svar på lägenheten. Om lägenheten inte var något för dig är det ändå viktigt att du svarar på erbjudandet. Du kan spärras som sökande upp till sex månader om du
- om du tackar nej till fem erbjudanden inom ett halvår.
- inte svarar alls, varken ja eller nej på ett lägenhetserbjudande fler än 2 gånger, eller om du inte kommer in med rätt intyg efter 2 förfrågningar.

Steg 5

Tacka ja till erbjudande och kontraktsteckning

Den sökande som tackar ja efter visning och som har högst köpoäng får ett mejl där vi önskar få in inkomstuppgifter som vi skyndsamt behandlas och granskas av våra uthyrare samt en chef på Haninge Bostäder. Blir du godkänd får du ett mejl där du signerar avtalet digitalt och då krävs ett Mobilt Bank-ID, i annat fall bokar vi in en tid på vårt kontor för kontraktsskrivning. Alla andra som fått ett erbjudande får meddelande via Mina sidor om att lägenheten är uthyrd.

Din köplats raderas när du har tackat ja till en bostad och kontraktsteckning. Detta gäller även när du byter lägenhet inom Haninge Bostäder.