Byta lägenhet

Lägenhetsbyte ska godkännas

För att få byta en hyresrätt mot en annan hyresrätt behöver du tillstånd från hyresvärden, eller från hyresnämnden. Både du som hyresgäst och den du vill byta lägenhet med behöver också som huvudregel ha bott i lägenheten i 1 år för att hyres­nämnden ska godkänna bytet.

Hyresnämnden godkänner inte byte av en hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa.

Sälja eller köpa hyreskontrakt är ett brott

Det är ett brott att sälja eller köpa ett hyreskontrakt, till exempel att ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett lägenhetsbyte. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse.

Du måste anmäla folkbokföringsadress

Du ska vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla änd­rade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket

Att byta lägenhet inom Haninge Bostäder

För att kunna byta till annan lägenhet, måste du ha bott i nuvarande bostad i minst 1 år.

Har du hittat någon att byta din lägenhet med måste Haninge Bostäder godkänna bytet innan det genomförs. Bytet kan accepteras om båda parter betalt hyran i tid och att inga störningar förekommit. Därefter görs en besiktning av lägenheten innan byte kan ske.

Om du byter med någon som inte bor hos Haninge Bostäder, gör vi en kreditprövning för den du skall byta med. Bor båda parter hos Haninge Bostäder, kontrollerar vi den som flyttar till en dyrare lägenhet.

När ett lägenhetsbyte sker, innebär det att båda parterna accepterar lägenheten i befintligt skick.

  • Observera att dina poäng nollställs vid nytt lägenhetskontrakt, gäller även vid lägenhetsbyte.

Ladda ner och skriv ut "Bytesansökan". Fyll i alla uppgifterna om dig och den du vill byta med. Skicka blanketten till Haninge Bostäder AB, Box 115, 136 22 Haninge eller lämna in den på vårt huvudkontor, Rudsjöterrassen 5.

Blankett för Bytesansökan

Handläggningstid är 3-6 månader efter att komplett ansökan inkommit.