Vård av lägenhet

Golv

I de flesta fall är det bäst att rengöra golven genom våttorkning med fuktig trasa och milda rengöringsmedel. Starka rengöringsmedel riskerar att ta bort glansen i golvet.

Tänk på!

Att en bra avtorkningsmatta innanför dörren skonar golven från smuts och repor. För dina grannar och golvets skull kan man med fördel sätta möbeltassar under större möbler.

Väggar

På tapeter uppstår lätt fläckar.  Använd en lätt fuktad trasa med lite diskmedel och gnugga inte - då kan ytan förstöras. Mörka streck kan man sudda försiktigt på med ett suddgummi. Finns inte gavel på sängen, så sätt ev. upp ett skydd för att undvika fläckar.

Tak

Om man rengör innertaket är det stor risk att det blir flammigt och ev. värre än innan.  Damma helst endast av taket.

Kakel, toalett och emalj

Använd mjuk trasa och milt rengöringsmedel. Använd inte kraftiga skrubbsvampar, stålull eller liknande, som riskerar att repa ytan. I toalettstolen använder du kalklösande medel, eller för toaletten avsett rengöringsmedel, och toaborste.

Dörrar, skåp och lister

Rengörs enklast genom avtorkning med fuktig trasa.

Fönster

Putsa dina fönster emellanåt med fönsterputs eller varmt vatten, när det är plusgrader ute. Torka med fönsterskrapa, följt av tidningspapper eller för ändamålet avsedda torkdukar.

Spis och ugn

På spisplattorna kan du använda skonsam skrubbsvamp, men inte på emaljen. Emellanåt bör man också städa bakom och under spisen. Rengör spis och ugn med jämna mellanrum för att slippa illaluktande os.

Tänk på!

Att spisskydd och tippskydd är ett enkelt sätt att skydda sina småbarn från ev. olyckor.

Spisfläkt

Rengör din spisfläkt från fett varannan månad för att undvika brand. Använd varmt vatten och milt rengöringsmedel.

Kyl och frys

Avfrostning av kyl och frys bidrar till jämnare temperatur och lägre energiförbrukning. Låt alltid isen tina och smälta bort. Bryt eller hacka inte bort den, då kan kylskåpet eller frysen gå sönder. För att påskynda avfrostningen kan man ställa in en skål med varmt vatten. Lägg ut en handduk eller trasa för att samla upp vatten.

Om det samlas vatten i kylen ska hyresgästen rengöra avrinningshålet på den bakre väggen i kylen, detta görs lättast, försiktigt med hjälp av att föra ett buntband fram och tillbaka.

Diskmaskin

Släng matrester på tallrikar o.d. i soporna, och rengör diskmaskinens sil regelbundet för renare disk. För att undvika vattenskador ska du ha diskmaskinsunderlägg. Sätt heller inte på maskinen när ni inte är hemma. Stäng gärna av vattnet när maskinen inte är påslagen.