Brand och brandvarnare

Under årets mörkaste månader, tänder vi fler ljus, vilket resulterar i fler bränder i våra hem.

Brandskyddsföreningens 5 bästa tips för ett brandsäkert julfirande:

  1. Vakta spisen – Hjälp minnet på traven, sätt en äggklocka eller ett mobillarm om du måste lämna spisen under matlagning. Ytterligare ett sätt att höja säkerheten är att installera en spisvakt som stänger av spisen då den känner av risk för brand.
  2. Kolla elen – Använd jordfelsbrytare och CE-märkta produkter. Kontrollera regelbundet att sladdar och utrustning är i bra skick.
  3. Håll ljusen sällskap – Lämna aldrig ett rum med levande ljus, tänk på var du placerar ljusen och använd gärna obrännbara ljusstakar och dekorationer.
  4. Utrusta dig – Kontrollera att dina brandvarnare fungerar och glöm inte att byta batterier. Ha minst en brandvarnare per våningsplan, och gärna i anslutning till sovrum och kök där det är vanligt att bränder börjar. Brandfilt och brandsläckare är också bra att ha hemma.
  5. Sota regelbundet – Försäkra dig om att din eldstad är registrerad hos ett av kommunen utsett sotningsdistrikt.

 

Du kan nu även få en påminnelse gratis via sms om att testa din brandvarnare. Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap som tillhanda håller den tjänsten och du får den här: Aktiv mot brand SMS-tjänst.

Den 1:a december infaller också brandvarnarens dag. Hur man testar sin brandvarnare kan du kan läsa mer om här: Brandskyddsföreningen.